Одржана обука и радионица уређивања Википедије на српском језику за чланове Педагошког друштва Србије

31

У уторак, 21. маја, у рачунарском центру Универзитетске  библиотеке „Светозар Марковић” члановима Педагошког друштва Србије је одржана обука уређивања Википедије и радионица писања биографија знаменитих педагога на овој интернет енциклопедији.

Обуку уређивања Википедије на српском језику је одржао менаџер образовног програма Викимедије Србије Небојша Ратковић који је учеснике упознао са развојем Википедије, њеном разликом са Викимедијом и њеним коришћењем. Радионицу су предводиле уреднице Википедије Тијана Мајсторовић и Николина Шепић, наша чланица и сарадница.

Присуствовали су следећи волонтери: Маја Мијаиловић, Тијана Миливојевић, Мирјана Рајић, Марија Мијаиловић и Јована Ђорђевић, као и секретар Педагошког друштва Марија Милинковић.

Почетак радионице је обележио кратак говор библиотекарке Оје Кринуловић која је у име Универзитетске библиотеке пожелела добродошлицу учесницима у нади наставка сарадње и Небојша Ратковић који је у име Викимедије Србије изразио задовољство због сарадње са Педагошким друштвом Србије. Нешто касније се у име Друштва учесницима обратила и председница Маја Врачар која је истакла значај оваквог давања доприноса видљивости педагогије као науке и већој доступности знања о знаменитим личностима наше професије.

У другом сегменту је одржана обука уређивања Википедије након чега су се полазници радионице опробали у улози уредника, са циљем да примене оно што су слушали на почетку кроз писање чланака о савременим српским  педагозима. Током трајања радионице, јавиле су се многе нове идеје значајне за педагошку науку. Волонтери су активно постављали питања у вези уређивања својих чланака, након чега су уследили конструктивни и практични савети за њихово побољшање.
Атмосфера током ове четворосатне радионице била је топла и инспиративна па су волонтери истакли да им је брзо прошла уз пуно смеха, као и да је била изузетно корисна будући да је јако важно да поверљиве информације о педагогији на овој интернет енциклопедији буду доступне.

Продукти радионице: